Dijital Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama Arasındaki 10 Fark

Dijital Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama Arasındaki 10 Fark

Teknolojinin gelişip sosyal medyanın hayatımıza iyice girmesi ile birlikte pazarlama yöntemleri de değişiklik göstermeye başlamıştır.

Dijital pazarlamanın gelişmesi ile birlikte, geleneksel pazarlama yerini dijital pazarlama bırakmaya başlamıştır. Aradaki fark oldukça fazla olsa da 10 tanesini bir çatı altında topladık. İşte 10 adımda dijital pazarlama ve geleneksel pazarlama arasındaki farkın karşılaştırılması;

  • ,Maliyet

Geleneksel pazarlamanın maliyeti dijital pazarlamaya oranla fazladır. Dijital pazarlamada ise reklam dışındaki tüm pazarlama faaliyetleri ücretsizdir. Bu yüzden viral pazarlama, dijitalde en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Ayrıca daha düşük maliyetle daha çok kişiye ulaşılır.

  • İletişim

Geleneksel pazarlamada kaynaktan alıcıya şeklinde bir iletişim yöntemi vardır. Alıcı reklamı sadece dinler. Dijital pazarlamada ise iletişim çift yönlüdür. Reklamı gören “potansiyel ya da mevcut” müşteri anında geri bildirimde bulunabilir, soru sorabilir veya bir ürün satışı söz konusu ise satın alma davranışı gerçekleştirebilir.

  • Zaman Kavramı

Geleneksel pazarlamada kampanya kurgusu uzundur. Ayrıca herhangi bir yanlış yapıldığı zaman bu yanlışın giderilmesi de oldukça zaman alır. Dijital pazarlama ise kendini kolaylıkla yenileyebilir. Ayrıca anı yakalayan paylaşımlar ile de insanların dikkatini çekebilir.

  • Tüketici İletişimi

Geleneksel pazarlamada tüketici markaya e-mail, mektup ya da telefonla ulaşırken dijital pazarlama yöntemi ile ise tüketici reklamı görür görmez sosyal medya aracılığı ile yorum yapabilir. Geleneksel pazarlamada iletişim müşteri ile marka arasında iken dijital pazarlamada yapılan bir iletişim aynı anda birden fazla kişiye ulaşabilir.

  • Kapsam

Dijital pazarlama daha kapsamlı bir pazarlama yöntemidir. Çünkü her an her yerde müşterilere kolaylıkla ulaşır.

  • Kullanılabilirlik

Geleneksel pazarlama saatleri daha belirgindir. Dijital pazarlama ise internet sayesinde her yerde, 7 gün 24 saat mümkündür.

  • Deneyim ve Zenginlik

Geleneksel pazarlama yaparken belirli kalıplara uyulması gerekir. Dijital pazarlamada ise yenilikler kolayca denenir. Farklı kurgular ile çeşitli kampanyalar düzenlenir. Etki alanı daha geniş olduğu için de farklı insanlara kolayca ulaşır ve aniden gündeme gelebilir.

  • Tüketici ile Marka Gözetimi

Geleneksel pazarlamada tüketici hakkı ve tüketicinin korunması oldukça önemlidir. Dijital pazarlamada ise müşteri ile farklı bir iletişim kurulur. Örneğin, Instagram ya da Twitter üzerinden yanlış etiket yapan bir müşteriye yaptığı yanlış hoş bir dil ile ifade edilebilir.

  • Çalışan Kişiler

Geleneksel pazarlamada halkla ilişkiler, pazarlama gibi departmanlar vardır ve çalışanlar bu tarz bölümlerde çalışır. Dijital pazarlamada ise bunlara ek, sosyal medya bölümü ve ajanslar vardır; çünkü reklamlar, dijital ortam üzerinden yapılır.

  • Dil

Geleneksel pazarlamada dil daha resmi ve mesafelidir. Dijital pazarlamada ise daha samimi ve sıcak bir iletişim mevcuttur.

Teklif Talep Formu

Bizimle iletişime geçmek için lütfen formu eksiksiz doldurun.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu gereği; kişisel verilerinizi girmeden önce aşağıdaki Aydınlatma Metnini okuyunuz.

Kişisel verilerimin bilgilendirme metninde belirtilen amaçlarla işlenmesine ve aktarılmasını ayrıca Softech Teknoloji ve Danışmanlık'ın tüm kampanyalarından haberdar olmak için elektronik ileti gönderilmesini kabul ederim.

İletişim formu doldurarak tarafımıza göndermiş olduğunuz kişisel verileriniz Softech Teknoloji ve Danışmanlık tarafından iletişim ve reklam faaliyetlerinin yürütülmesi amaçlarıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi ve haklarınızı içeren aydınlatma metnine aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

KVKK Aydınlatma Metni